Kerstmenu 2018

Dit zijn de aanvullende recepten voor het Kerstmenu 2018 uit het feestelijke jubileum BaMi nummer 20!

Recept lepeldeeg

Eiwit van 1 ei (ongeveer 40 gram)
40 gram bloem
40 gram boter
40 gram suiker

Doe de ingrediënten in kom en klop deze met deeggarden tot een soepel deeg. Smeer het deeg met een
lepel uit op een stuk bakpapier ter grote van de bakplaat. Het deeg moet dun worden uitgesmeerd (max 1
mm maar liever nog iets dunner). Gaat het wat moeilijker, maak dan de lepel even nat.
Verwarm de oven met de bakplaat voor op 180 graden. Let het lepeldeeg op de hete bakplaat en bak tot
het deeg lichtbruin begint te kleuren. Blijf erbij, want het duurt maar een paar minuten en het deeg brand
snel aan.

Als het deeg bruin begint te kleuren haal je het uit de oven en laat je het afkoelen. Breek de koek in
stukken en gebruik dit om je toetje te decoreren. Je kan het ook als gewoon koekje gebruiken of met de
lepel allerlei verschillende vormen uitsmeren op het bakpapier. Je kunt ook een spuitzaak gebruiken om
vormen te maken.

Recept Orangecello

Voor de Orangecello moet je wel alcohol (95 %) ter beschikking hebben. Dit kun je in Nederland niet
krijgen, maar wel in Italië. Daar kun je flessen met 95 % alcohol kopen in iedere supermarkt. Wij nemen ze
zelf mee uit Italië of vragen vrienden die naar Italië gaan om deze voor ons te kopen.

10 geurige sinaasappels
2 citroenen
1 liter alcohol 95 %
1,5 kg suiker
3 liter water

Schil de sinaasappels en citroenen met een dunschiller en doe deze in een weckpot (minstens 1,5 l).
Schenk hierover de pure alcohol en zet de weckpot een maand op een donkere, koele plek.
Na een maand kook je 3 liter water en los je de 1,5 kg suiker hierin op. Laat het suikerwater afkoelen. Pak
een grote pan (5 liter). Pak een zeef, leg daarin een kaasdoek of katoenen zakdoek en giet daardoor de

Inhoud van de weckfles in de pan. Giet vervolgens het suikerwater door dezelfde zeef zodat zoveel
mogelijk smaak uit de schillen wordt gespoeld. Proef de Orangecello, smaakt deze nog teveel naar
alcohol, voeg dan nog een ½ liter suikerwater toe. Bewaar de Orangecello koel in afgesloten flessen.

Eet Smakelijk!

* Rectificatie: De foto's bij het artikel "Lekker dan" in BaMi 20 zijn gemaakt door Claartje ten Have! *
aq_block_7